Hulst Wandelroute| Asserbos

 

HOLLY LEAF WANDELING

Nu de kerstvakantie voor de deur staat is een wandeling in de buurt altijd fijn. Nu denk je misschien; het Asserbos, dat ken ik zo langzamerhand wel! Misschien ken je het Asserbos zelfs beter dan de kaartenmaker en dat is nu precies de reden waarom je deze hulstwandeling zou kunnen gaan lopen.

Deze wandelroute is een ode aan de vele hulststruwelen van het Asserbos. Ze zijn een bijzonder kenmerk dat het Asserbos waardevol maakt. Nu de bomen in de winter kaal zijn, is de hulst met de glimmende groene bladeren en rode bessen juist extra goed te zien. De wandelroute volgt de contouren van zo´n glimmend maar ook stekkelig hulstblad. In de tekst bij de wandeling deel ik mijn cultuurhistorische perspectief op het Asserbos, maar ik ben ook heel nieuwsgierig naar jouw kijk op het Asserbos! 

Dit kan jouw historische kennis zijn of andere markante verhalen gerelateerd aan het bos. Of je beleving en observaties die je naar aanleiding van de hulst wandeling herinnert of opdoet. Deze kennis en ervaringen kun je delen onderaan deze pagina. Uiteindelijk is het mijn bedoeling een ‘wandelgidsje’ uit te brengen met nieuwe perspectieven op het Asserbos. Een wandelgidsje waarin natuurbeleving, historie en kunst samenkomen. 

Maar natuurlijk kan je ook naar het Asserbos gaan en de hulstwandeling gewoon lopen. Veel wandelplezier!

Route informatie

Op onderstaande kaarten van het huidige Asserbos, en een kaart uit 1809, is een route van 5,5 km uitgezet die langs de randen van het Asserbos loopt. Wil je de route en de bijbehorende tekst downloaden als PDF of GPX file dan kan dat door te klikken op deze Link.

De kaarten en teksten in het feltsscape blog zijn onderdeel van een langlopend project naar de lokale landschapsbeleving en cultuurhistorische waarde van het bos van Assen. Een tweede wandelroute ´Zone Asserbos´ is te koop voor €3,95 bij de VVV Assen, Duurzaamheidscentrum, Van der Velde Boeken en Museumshop van het Drentsmuseum. 

Holly Leaf Wandeling 2020

Holly Leaf Wandeling 1809Basiskaart: Detail van plan van Assen met deszelfs Bosch Broek en Environs (1809).                        Kaartenmaker: P.A.C. Buwama Aardenburg. Bron: Drents Archief, TA 480. 

CORA JONGSMA | over de kaartenmaker

Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in de cultuurhistorie van het landschap. Sporen die de cultivering van landschap met zich meebrengen maak ik zichtbaar in kaarten van vilt die ik feltscapes noem. Mijn werk heeft mij ondertussen naar verschillende landschappen op de wereld gebracht, maar de Covid-19 pandemie heeft ook mij aan mijn woonplaats Assen verbonden. Als landschap onderzoekende kunstenaar heb ik daarom een lokaal project geïnitieerd, verbonden met de cultuurhistorie van het Asserbos en de grondlegger W.H. Hofstede. Dit project gaat nieuwe perspectieven opleveren die hedendaagse beleving van het Asserbos en haar historie verbindt. Tijdens dit project onderzoek ik de landschapsgeschiedenis van het Asserbos, haar beheerders en gebruikers en worden er verschillende kaarten gemaakt.

4 thoughts on “Hulst Wandelroute| Asserbos

    1. Hallo Theo,
      Bedankt voor het delen van je wandeling met de foto’s. Leuk om te zien hoe jij de wandeling hebt vastgelegd. De wandelroute Holly Leaf wordt inderdaad nog steeds veel gedownload en gelopen. In deze tijd met Corona is het Asserbos een onmisbaar stuk groene omgeving waar nog steeds iets nieuws te ontdekken valt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.