Basiskaart: Detail van plan van Assen met deszelfs Bosch Broek en Environs (1809) Kaartenmaker: P.A.C. Buwama Aardenburg . Drents Archief, TA 480 

Wandelroute| Asserbosch

ASSERBOSCH

Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in de cultuurhistorie van het landschap. Sporen die de cultivering van landschap met zich meebrengen maak ik zichtbaar in kaarten van vilt die ik feltscapes noem. Mijn werk heeft mij ondertussen naar verschillende landschappen op de wereld gebracht, zo was ik vorig jaar in West-Australië en zou ik dit jaar naar Zweden zijn gegaan. Zijn gegaan, want de Covid-19 pandemie heeft ook mij aan mijn woonplaats Assen verbonden. Als landschap onderzoekende kunstenaar heb ik daarom een lokaal project geïnitieerd, verbonden met de historie van het Asserbosch en de grondlegger W.H. Hofstede. Dit project gaat nieuwe perspectieven opleveren die hedendaagse beleving van het Asserbosch en haar historie verbindt. Tijdens dit project onderzoek ik de landschapsgeschiedenis van het Asserbosch, haar beheerders en gebruikers en worden er verschillende kaarten gemaakt. Daarvan deel ik nu een wandelkaart.

HOLLY LEAF WANDELING

Nu de kerstvakantie voor de deur staat is een wandeling in de buurt altijd fijn. Nu denkt je misschien; het Asserbosch, dat ken ik zo langzamerhand wel! Misschien ken je het Asserbosch zelfs beter dan de kaartenmaker zelf en dat is nu precies de reden waarom ik deze wandelroute aanbied. Met deze wandeling deel ik mijn perspectief op het Asserbosch en ik ben heel nieuwsgierig naar jouw Asserbosch!

Dit kan jouw historische kennis zijn of andere markante verhalen gerelateerd aan het bos die je naar aanleiding van de wandeling herinnert of opdoet. Het is uiteindelijk mijn bedoeling een ‘wandelgidsje’ uit te brengen met nieuwe perspectieven op het Asserbosch. Een wandelgidsje waarin natuurbeleving, historie en kunst samenkomen.

Kennis en ervaringen kun je delen door onderaan deze pagina feedback op de route in te vullen. Veel wandelplezier!

Op onderstaande kaart van het Asserbosch 2020 of 1809 is een route van 5,5 kilometer uitgezet die langs de randen van het Asserbosch loopt. De ‘Holly Leaf’ wandeling is een ode aan de hulst-struwelen in het Kloosterbos gedeelte van het Asserbosch en de track zelf vormt de contour van een hulst-blad. Onderstaande kaart is een onderdeel van een langlopend project naar de lokale landschapsbeleving in een tijd waarin de globale landschapsbeleving onmogelijk is geworden. 

Holly Leaf Wandeling 1809

Basiskaart: Detail van plan van Assen met deszelfs Bosch Broek en Environs (1809).                        Kaartenmaker: P.A.C. Buwama Aardenburg . Bron: Drents Archief, TA 480. 

 

Holly Leaf Wandeling 2020

Link naar kaarten

Zip file openen en downpladen in een route app als ‘Topo Gps’.

2 thoughts on “Wandelroute| Asserbosch

    1. Hallo Theo,
      Bedankt voor het delen van je wandeling met de foto’s. Leuk om te zien hoe jij de wandeling hebt vastgelegd. De wandelroute Holly Leaf wordt inderdaad nog steeds veel gedownload en gelopen. In deze tijd met Corona is het Asserbos een onmisbaar stuk groene omgeving waar nog steeds iets nieuws te ontdekken valt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.